Een kleine buurt in UtrechtHet is een niet officieel bestaande naam voor een deel van de Utrechter binnenstad, het deel met de Ridderschapstraat: Ridderschapkwartier

Het Ridderschapkwartier op een plankaart uit 2009 bij het ontwerp bestemmingsplan:


Het kwartier wordt omgrensd door de Wittevrouwenstraat, de Plompetorengracht en de Wittevrouwensingel. Rechtsboven het voormalige bolwerk Wolvenburg met de in 2014 gesloten stadsgevangenis.

In dit blog staan korte verhalen over de geschiedenis van dit deel van de stad. Er zijn veel verschillende verhalen. Om ze te bereiken, gebruik de links (onder de gekleurde woorden) of gebruik het zoekvenster linksboven.

De geschiedenis in dit deel van Utrecht gaat voor Nederlandse begrippen ver terug en heeft veel met ridders te maken. Op de vraag waar je woont, kan je antwoord zijn: in het Centrum bij de Stadsschouwburg aan het Lucas Bolwerk, en dan meer richting de stadsgevangenis. Op de vraag waar je huis te vinden was, werd vroeger gezegd: bij het  klooster van de Juffers, of bij de Wittevrouwenpoort, of bij de Plompetoren, of tussen de Wittevrouwenbrug en de Plompentoorn, bij de Wolvenburg etc. Op deze site kun je met een eerste wandeling linken naar de oudste huizen aan de Plompetorengracht en de hoek met de Wolvenstraat, de herbouw van de Ridderschapstraat na de Willemskazerne, of de nieuwbouw van het Wolvenhof aan het Wolvenplein. Verder is de Bakkerswinkel aan de Wittevrouwenstraat de moeite waard. Zie ook het kwartier in cijfers of de leefbaarheid van deze buurt.

.