Het Wolvenhof op historische grond

De bouw van het Wolvenhof start in 2004. Gesloopt is de school voor Apotheker assistenten. Archeologisch onderzoek bevestigt vermoedens over het verleden.

Uit de in 2002 uitgevoerde opgravingen blijkt dat waarschijnlijk pas in de twaalfde eeuw de eerste sporen van grondverzet in het terrein zijn achtergelaten.
Na enig doorgraven wordt voldoende duidelijk dat dit deel van de binnenstad op de stroomrug van een riviertje ligt. De singel in de nabijheid zou deel van de Vecht geweest kunnen zijn.
Kadastrale kaart uit 1832
 
Op het binnenterrein aan het Wolvenplein heeft tot 1832 nooit veel bebouwing gestaan, zoals de kadastrale tekening uit dit jaar laat zien. De stadsmuur met toren Wolf en Vos is dan nog intact. Daarachter staat slechts lage bebouwing van stallen, stallingen, koetshuizen en bescheiden kamerwoningen.

Op het terrein is een tuinderij geweest, daarna een periode een luxe tuin met perzikenkas, broeibakken, zomerhuisjes en speelhuis. Vervolgens werd het een tuin met oranjerie voor een apotheker aan de Wittevrouwenstraat en tot slot tuin bij de panden Plompetorengracht. In de 17e en 18e eeuw werd de grond opgehoogd en zijn koetshuizen en stallen gebouwd. Een uitgang zat aan de achterzijde aan de 'gemeene' weg tegen de wal. 
 
In 1880 worden op lege plekken tegenover de gevangenis lage huisjes gebouwd. In 1907 zijn deze huizen gesloopt om ruimte te maken voor een school. Ook ie er ruimte voor een kantoor van de Raad van Arbeid, “de barak”. Naast de ingang van de school aan het Wolvenplein staat een transformatorgebouw. De plannen voor het Wolvenhof zorgen op het Wolvenplein voor een metamorfose:
Foto Ridderschapkwartier vanaf het dak van Plompetorengracht 17
Het terrein is met een optie in het jaar 2000 gekocht door ABB Bouw B.V. uit Sliedrecht. ABB heeft ervaring met het ontwikkelen van binnenstedelijke projecten. Voor een wijziging van het bestemmingsplan stelt de gemeente Utrecht pittige eisen. Parkeren dient niet alleen op het terrein voor de bewoners plaats te vinden, extra parkeerplaatsen moeten gemaakt worden voor de buurt. Ook de bouwvolumes, hoogten en omvang zijn begrensd, maar geven mogelijkheden. Dat vereist een ondergrondse parkeergarage. Om met dit pakket aan eisen uit de kosten te komen, moet een behoorlijk aantal appartementen gerealiseerd worden in de duurdere klasse.
De foto is van de architect en genomen vanaf het dak Plompetorengracht 23-25
Architectenbureau Pieter Weeda Paul van der Weijden BV werkt een eerste bouwplan uit en legt het voor aan de gemeentelijke welstand. Een overleg met de buurt vindt plaats. Die eerste proeve moet de weerstand in de buurt opvangen, en weerstand is er. Bewoners aan de Molenstraat raken hun vrije uitzicht kwijt en bewoners aan het Wolvenplein maken zich ernstig zorgen over de te bouwen parkeerkelder, gaan trillingen door de bouw daarvan scheuren opleveren? Met wat aanpassingen wordt de bouwvergunning verstrekt. In 2004 start aannemer ABB en ruim een jaar later vindt de oplevering plaats.
 
Het Wolvenhof bestaat uit 24 appartementen, 3 hofwoningen en 1 praktijkwoning aan het Wolvenplein. Onder het complex bevindt zich een parkeergarage met parkeerplaatsen voor de bewoners en 18 parkeerplaatsen worden door buurtbewoners gehuurd van de Gemeente. Het plan past compleet binnen de ring van bebouwing waar sinds de 19e eeuw weinig aan veranderd is.
Het terrein van het Wolvenhof met 27 woningen en parkeergarage
De nieuwbouw heeft grote afmetingen. Het sluit aan bij de hoogte van de gebouwen aan de Plompetorengracht en desondanks misstaat het niet bij de Wolvenstraat en Molenstraat. Kenners vinden de architectuur zorgvuldig: door de herhaling van vormen en de goede detaillering past het bij de historische omgeving. Het is een geslaagd binnenstedelijk project te noemen en een enorme verbetering ten opzichte van de scholenbouw ervoor. 
 
De monumentale boom aan het Wolvenplein heeft tijdens de bouw stand gehouden maar is vlak voor de oplevering gesneuveld, ofwel per ongeluk omgezaagd. Leuk dat in 2007 volgens afspraak de speeltuin is teruggekeerd. Voor het Ridderschapkwartier is het de grootste bouwopgave van deze jonge eeuw geweest en een geslaagde.

Wie verder geïnteresseerd is in de historische grond van dit terrein: apotheker Klinkenberg heeft er zijn tuin gehad, dit is verkocht aan de school voor protestants onderwijs. Lange tijd heeft de familie Kien het eigendom gehouden alvorens haar panden met tuin en opstallen aan de wal te verkopen aan de Raad van Arbeid.


.