Een kleine buurt in Utrecht

Een niet officieel bestaande naam voor een deel van de Utrechter binnenstad, het  Ridderschapkwartier


Ridderschapkwartier op de plankaart 2009 ontwerp bestemmingsplan
In dit blog staan korte verhalen over de geschiedenis van dit deel van de stad. Er zijn veel verschillende verhalen. Om ze te bereiken, gebruik de links (onder de gekleurde woorden) of gebruik het zoekvenster linksboven.
 
Het kwartier wordt omgrensd door de Wittevrouwenstraat, de Plompetorengracht en de Wittevrouwensingel. Dwars door het kwartier lopen de Molenstraat en de Ridderschapstraat. Rechtsboven het voormalige bolwerk Wolvenburg met de in 2014 gesloten stadsgevangenis.

De geschiedenis in dit deel van Utrecht gaat voor Nederlandse begrippen ver terug en heeft veel met ridders te maken. Op de vraag waar je woont, kan je antwoord zijn: bij het Lucas Bolwerk, en dan meer richting de stadsgevangenis. Op de vraag waar je huis is te vinden, werd vroeger gezegd: bij het  klooster van de Juffers, of bij de Wittevrouwenpoort, of bij de Plompetoren. Tussen de Wittevrouwenbrug en de Plompentoorn kan ook, of Wolvenburg etc. 
 
Op deze site kun je met een wandeling starten te linken via de oudste huizen hoek Plompetorengracht Wolvenstraat, de herbouw van de Ridderschapstraat na de Willemskazerne, of de nieuwbouw van het Wolvenhof aan het Wolvenplein. Verder is de Bakkerswinkel bij de Driftbrug de moeite waard. Zie ook het kwartier in cijfers of de leefbaarheid van deze buurt.
 
In elk stukje zijn links opgenomen. Op die manier is een gevarieerde wandeling door het kwartier mogelijk.

.