Warenhuis Roos & Van der Kolk

Roos & Van der Kolk koopt in 1914 Wittevrouwenstraat 10. Het warenhuis begint er een derde zaak, na Rotterdam en Den Haag.

 
Nico H. Neelmeijer heeft als kamerbehanger de eerste stap naar een winkelpand gezet. Sinds 1894 verkoopt hij in het statige woonhuis zijn interieurinrichting. Tot die tijd was het woonhuis van voorname families. 
 
Neelmeijer heeft het vak van zijn vader geleerd, ook zijn broers zijn meubelmaker en behanger. Eén van de woonvertrekken is met een eikenhouten lambrisering omgebouwd tot toonzaal. De familie woont met het personeel achter en boven de zaak. Hij is bijna vijfenzestig als hij met zijn vrouw in juni 1914 verhuist naar de Catharijnesingel.
Tekening voorgevel Wittevrouwenstraat 10 circa 1920
Voor NV Handelsonderneming vh Roos & Van der Kolk uit Rotterdam biedt het pand veel mogelijkheden. Den Haag is de plaats van hun tweede vestiging, en nu dan Utrecht. Tot de clientèle behoren voormalige Indië-gangers. De omgeving van Utrecht is een populair woongebied voor mensen die uit de Oost terugkomen.
 
Wittevrouwenstraat 10 in 1909 (HUA2804)
De voorname gevel van natuursteen (zandsteen) wordt in 1915 ontdaan van de voormalige entreepartij met zuilen en balkon. De gemeente eist dit. De entree hindert de aanleg van een trottoir en daarmee het verbreden van de rijweg.
Roos & Van der Kolk voert aansluitend een groter bouwplan uit. Het pand wordt ook op de verdieping omgebouwd naar winkelmagazijnen.

Roos & Van der Kolk verkoopt een zeer breed assortiment. Van kleding voor het hele gezin tot meubilering en stoffering van de nieuw te betrekken woning.
Voorbeeld frequent geplaatste advertentie in de Utrechtsche Courant
Werkelijk alle denkbare spullen voor huis en zijnte koop, meubelen, kachels, kinderwagens, fornuizen, spreekmachines (platendraaiers) en andere huishoudelijke artikelen. In 1923 wordt de tuin bij de winkel betrokken. Aan twee zijden worden gevels gemaakt en erop komt een verdieping met een dak. Zo ontstaat een grote winkelruimte op de begane grond en een open vide met galerij op de verdieping.

Het assortiment wordt uitgebreid. Het gaat zo goed met de zaken dat in 1926 de volledige verdieping als winkeletage wordt ingericht en elders magazijnruimte wordt gehuurd. In 1937 gaat dit door met de verbouwing van de zolder. Het dak krijgt een andere kapconstructie voor volledige toegankelijkheid.
Plattegrond van de winkel, met de volledig bebouwde voormalige tuin
Utrecht heeft een aantrekkelijke woonomgeving voor teruggekeerde Indië-gangers. Na aankomst in Nederland verblijven velen eerst in Rotterdam of Den Haag en later kopen ze een huis in Utrecht of omgeving. De andere vestigingen van Roos & Van der Kolk fungeren als een goede gids naar de inrichting. Op deze wijze werken de vestigingen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht goed samen.
Attentie voor de klanten: een uit te knippen en te plakken pauw
In 1937 wordt Ridderschapstraat 12 aangekocht als pakhuis en stalling voor de vrachtwagen. Verderop in de Wittevrouwenstraat wordt nr 26 een nieuw magazijn. Een jaar later worden de oubollige glas-in-lood ramen achter een strakke plaat weggetimmerd.

Het bedrijf blijft ook na WO II floreren. De winkel is om een bijzondere reden populair: er kan in ruime mate op afbetaling worden gekocht. In de maandelijkse afbetaling zit uiteraard een hoge rente. Een dergelijke afbetaling is handig als er sneller dan gepland getrouwd moet worden, kleding voor een feestje aangeschaft of zaken onverwacht kapot gaan. Er wordt in ruime mate gebruik van gemaakt.
 
In 1987 houdt Roos & Van der Kolk op te bestaan. De panden worden verkocht, koper van Wittevrouwenstraat 10 is J. de Groot uit Zeist. Hij is eigenaar van een automatenhandel en speelhallen met een filiaal op Wittevrouwenstraat 14. De speelautomaten worden geparkeerd in Wittevrouwenstraat 10, de bovenverdiepingen verbouwd tot studentenkamers.

Lees meer over dit huis voor voorname families. In januari 1999 legt een brand het volledige pand in de as, inclusief de coffeeshop Wittevrouwenstraat 8. Nu staat er een compleet nieuw pand, de bovenverdiepingen zijn verhuurd en aan de straatzijde staan de automaten wederom geparkeerd.


.