Wittevrouwenstraat 10: Roos & Van der Kolk

Roos & Van der Kolk beginnen een derde zaak in Utrecht, naast Rotterdam en Den Haag. In 1914 wordt Wittevrouwenstraat 10 aangekocht.Sinds 1894 is de begane grond van het voormalige statige woonhuis al omgebouwd als winkel voor interieurinrichting. Nico H. Neelmeijer heeft als kamerbehanger de eerste stap naar dit pand als winkelpand gezet. Tot die tijd is het een woonhuis van voorname families geweest. Neelmeijer heeft het vak van zijn vader geleerd, ook zijn broers zijn meubelmaker en behanger. Met de stap naar deze locatie is Neelmeijer handelaar in meubelen geworden. Op de straatetage is ruimte gemaakt voor een winkel voor interieurinrichting en de bestelling van meubels. Eén van de woonvertrekken is met een eikenhouten lambrisering omgebouwd tot toonzaal. De familie woont met het personeel achter en boven de zaak. Hij is bijna vijfenzestig als hij met zijn vrouw in juni 1914 verhuist naar de Catharijnesingel.

Tekening van de voorgevel Wittevrouwenstraat 10 circa 1920
Voor NV Handelsonderneming voorheen Roos & Van der Kolk uit Rotterdam biedt het pand veel mogelijkheden voor een grote vestiging. Den Haag is de plaats van hun tweede vestiging, en nu dan Utrecht. Tot de clientèle behoren voormalige Indiëgangers. Het is een rijke klantengroep die in Rotterdam de toonzalen al kan bezoeken. De omgeving van Utrecht is net als Den Haag een populair woongebied voor mensen uit de Oost.
Een jaar na aankoop in 1914 wordt volgens plan het hele pand op straatniveau open gebroken tot winkelmagazijnen. Naast de begane grond behoort ook de verdieping bij de winkel. De voorname gevel van natuursteen (zandsteen) is al ontdaan van de voormalige entreepartij met zuilen en balkon. De gemeente had dit verordonneerd om de straat te kunnen verbreden.

Roos & Van der Kolk verkoopt een zeer breed assortiment. Van kleding voor het hele gezin tot meubilering en stoffering van de nieuw te betrekken woning. Een advertentie van het warenhuis in het Utrechts Nieuwsblad uit 1924:

Voorbeeld van een frequent geplaatste advertentie in de Utrechtsche Courant
Werkelijk alle denkbare spullen voor de inrichting van het huis en kleding zijn in de winkel te koop, ook kachels, kinderwagens, fornuizen, spreekmachines (platendraaiers) en andere huishoudelijke artikelen. In 1923 wordt de tuin al bij de winkel betrokken. De tuin komt bij de zaak, aan twee zijden komen muren en erop een verdieping met dak. Zo ontstaat een grote winkelruimte op de begane grond en een open vide met galerij op de verdieping.

Het assortiment wordt uitgebreid. Het gaat zo goed met de zaken dat in 1926 door een nieuwe verbouwing de complete verdieping bij de zaak wordt betrokken en elders magazijnruimte gehuurd. In 1937 gaat dit door met alweer een nieuwbouwplan waarmee de zolder is verbouwd. Het dak krijgt een andere kapconstructie. Daarmee is de zolder ook een volledig toegankelijke verdieping.
De plattegrond van de winkel op de begane grond met de iets donkerder gekleurd blauw de vide in de voormalige tuin:

Plattegrond van de winkel, met de volledig bebouwde voormalige tuin
Utrecht heeft een aantrekkelijke woonomgeving voor teruggekeerde Indiëgangers. Na aankomst in Nederland verblijven velen eerst in Rotterdam of Den Haag en later kopen ze een woning in Utrecht of omgeving. De andere vestigingen van Roos & Van der Kolk fungeren als een goede gids naar de inrichting van het nieuwe huis in Utrecht. Op deze wijze werken de vestigingen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht goed samen. Voor de kinderen is een fraaie bouwplaat beschikbaar met op de achterzijde het adres met telefoonnummer 1678 in Utrecht:

Attentie voor de klanten: een uit te knippen en te plakken pauw
In 1937 wordt de zaak in Utrecht uitgebreid door de koop van panden. Ridderschapstraat 12 wordt pakhuis en stalling voor de vrachtwagen, Wittevrouwenstraat 26 is een nieuw magazijn. Een jaar later gaat helaas de oude gevel van Wittevrouwenstraat 10 teloor, de oude glas-in-lood ramen verdwijnen achter een (achteraf) afzichtelijke betimmering.

Het bedrijf blijft ook na WO II floreren. De winkel is om een bijzondere reden populair: er kan in ruime mate op afbetaling worden gekocht. In de maandelijkse afbetaling zit uiteraard een hoge rente. Een dergelijke afbetaling is handig als er sneller dan gepland getrouwd moet worden, kleding voor een feestje aangeschaft of zaken onverwacht kapot gaan. Er wordt in ruime mate gebruik van gemaakt.
In 1987 heeft de zaak de concurrentie niet overleefd. Concurrentie is er vooral van de postorderbedrijven, zoals Wehkamp en Termeulen, ook daar kan op afbetaling worden gekocht. De panden worden verkocht, koper van Wittevrouwenstraat 10 is J. de Groot uit Zeist. Hij is eigenaar van een automatenhandel en speelhallen en had al een filiaal in Wittevrouwenstraat 14. De speelautomaten worden geparkeerd in Wittevrouwenstraat 10, de bovenverdiepingen verbouwd tot studentenkamers.

Het drama met het pand begint het jaar daarop, daarover is een ander artikel geschreven. In januari 1999 brandt het pand af, inclusief de coffeeshop Wittevrouwenstraat 8. Nu staat er een compleet nieuw pand, de bovenverdiepingen zijn verhuurd en aan de straatzijde staan de automaten wederom geparkeerd.

.