Herbergier van de “Spruyt van Orange”

Naast de Wittevrouwenpoort staat een 'meeting place'. De herberg is er voor het afronden van een deal of het wachten op een gast.
 
De herberg rechts naast de Wittevrouwenpoort, 
  circa 1850 (HUA36608)
 
In 1637 wordt het hoekpand bij de poort verkocht aan Carel Sanders. Carel is herbergier. In 1670 is Dirk Spruyt eigenaar en de jaren daarna wordt steeds de naam “Spruyt van Orange” gebruikt voor de herberg.

De locatie is slim gekozen bij de stadsentree. Er zijn altijd gasten die de stad ‘s avond niet meer kunnen verlaten en de herberg aandoen. Verder is het de ontmoetingsplaats voor mensen die net de stad binnenkomen en wachten tot ze verder gaan naar hun afspraken. De concurrentie ligt overigens aan de overkant, de kop van het Lucas Bolwerk is al lange tijd bezet door horeca panden.

Wittevrouwenstraat 42 van herberg naar slijterij
Rechts van het pand liep een pad, 'de gemeene weg' langs de wal. Bij de uitbreiding van het pand naar achteren buigt ze zelfs wat mee met het pad. Bij de sloop van de wal en de stadsmuren had de weg niet hoeven te verdwijnen. Maar juist op deze locatie is een grote kazerne gebouwd, waarvan een overgebleven gebouw er nog steeds staat.
Het doodlopende straatje Wolvenplein is er ook een gvolg van. 
 
De naam
“Spruyt van Orange” blijft zelfs eind 18e eeuw ongewijzigd. De omwenteling naar de Bataafse Revolutie heeft plaatsgevonden en de afkeer van de Orangisten is groot. “Spruyt van Orange” blijft op het uithangbord staan. In de eerste decennia van de 19e eeuw sneuvelt de naam wel, de functie als herberg halverwege die eeuw. Na de sloop van de laatste verdedigingswerken van Utrecht is het gebeurt met de kroeg. Het heeft andere tapperijen of herbergen lang overleefd. 
 
Van 1860 tot de jaren dertig van de 20e eeuw huisvest het pand een slijterij in gedestilleerde dranken. De familie Schmitt begint er mee, vervolgens Jansen en daarna Drinkenburg. 
 
De wagenmakerij, iets verder gelegen aan de Wittevrouwenstraat, blijft tot ongeveer 1920 haar klanten bedienen. Naast wagens heeft Rijk Brouwer ook een zadelmakerij. De ambachtelijke functie wordt daarna het bont van Chiotakis.

De voormalige
'Spruyt van Orange' is te bezichtigen. Sinds enige jaren is het de winkel voor fietsen van het merk Santos.

Wittevrouwenstraat 42, foto als winkel van Nisha

.