Wittevrouwenstraat Utrecht - Chiotakis in bont

De straat is altijd een invalsweg met activiteiten geweest. Zeker op de hoek naar de Kloostersteeg zijn al eeuwen bedrijven gevestigd. Het is de locatie geweest van een wagen- en wielenmaker, een zadelmaker met stallen en nog weer later een sigarenfabriek etc.. Tot het een bontzaak wordt.
Links het jas etiket van
bontwerker Chiotakis in 1970

Om de hoek in de steeg is de sigarenfabriek van Wisschoff tot 1929 te vinden. In dat jaar wordt het winkelpand met de achtergebouwen eigendom van de N.V. Eerste Hollandse Hakblokken en Timmerfabriek te Utrecht. Die heeft het pand niet lang in gebruik want eind jaren dertig opent Maison “Ermina” haar zaak op dit adres. Winkelier Charilaos Jean Chiotakis huurt de winkel voor de verkoop van zijn bont. Na de opening van een eerste bontzaak op Oudegracht 107 wordt dit de tweede winkel in Utrecht.

In 1942 trouwt hij met Co de Bruin, ze krijgen 6 kinderen. Het is ook dat jaar waarin een andere grote stap wordt gemaakt: het pand aan de Wittevrouwenstraat wordt door aannemer Johan Dix compleet vernieuwd en Chiotakis wordt de eigenaar van het nieuwe winkelpand met bovenwoningen. Het winkel gedeelte heeft dan twee aparte ingangen, voor de bontzaak van Chiotakis en voor een zaak in lederwaren. Het is het pand dat er nog steeds staat, al is in 2007 de kap verbouwd en verhoogd tot verschillende appartementen.

Het oude pand aan de Wittevrouwenstraat van toenmalig
aardappelhandelaar B. Verkou, zoals Joh. A. Moesman
in 1905 heeft gefotografeerd (HUA 74139)
Zijn bont betrekt hij uit Kastoria (Noord-Griekenland) waar zelfs de bontrestjes tot grote stukken bont worden verwerkt. In de wederopbouw jaren wordt de zaak stukje bij beetje uitgebouwd en een kwaliteitsslag gemaakt. In Nederland maakt hij er bontjassen van en op een hoogstaand niveau, hij brengt het tot hofleverancier. Chiotakis heeft jarenlang een tweede vestiging gehad in de stad: het markante pand op de hoek Choorstraat en Stadhuisbrug.

De panden achter nummer 38 in de Kloostersteeg worden in 1966 nieuw gebouwd tot pelterijen - de werkplaats voor het samenstellen en naaien van de bontproducten. In 1965 beschadigt een brand de achterbouw. De brand ontstaat op een verhuurde bovenverdieping bij de firma Laros. Vele bontmantels gaan verloren, waaronder een militaire met bont gevoerde mantel van Prins Bernard en een bontmantel van Beatrix. Bont is lange tijd populair in kleding. Echter in de jaren tachtig wordt het openlijk zakendoen in bont moeilijker, de protesten tegen het doden van dieren voor het gebruik van bont nemen toe. De winkel is diverse malen beklad.

Wittevrouwenstraat 38 in 1974
(HUA 74218)
Charilaos Jean Chiotakis is van Griekse afkomst en in 1915 in Turkije geboren. Zijn vader had daar tabaksplantages, wijngaarden en een kruidenierszaak. Hij werd in 1921 door de Turken vermoord. Vanwege de Turkse overwinning op de Grieken in de stad Smyrna (het huidige Izmir) moesten meer dan een miljoen Grieken in 1922 hun geboortegrond ontvluchten. Zijn moeder vluchtte met haar vijf kinderen naar Griekenland. Broers en andere familieleden gingen door naar Brussel en van daar naar Nederland. In 1930 maakte Charilaos de grote stap van Griekenland naar Nederland en kwam net als zijn broer en neef in de bonthandel te werken. Vijf jaar later begon hij voor zichzelf.

Hij was een groot kunstliefhebber en verzamelaar. Belangrijke stukken uit zijn verzameling zijn aan verschillende musea in Griekenland geschonken. Zijn levenswerk was de Grieks Orthodoxe kerk in een voormalige gymnastiekzaal aan de Springweg in Utrecht. De winkel Wittevrouwenstraat is gestopt in 1995. Charilaos overleed in 1998 op 83-jarige leeftijd. In het pand zit nu een filiaal van de gouden schaar. Veel informatie over Charilaos Jean Chiotakis is te vinden op de site over migratie van buitenlanders in Nederland.

De winkel en de bedrijfsruimte erachter staat met de hoek aan de Kloostersteeg, de doodlopende straat was tot circa 1829 de toegang naar kloostergebouwen. Daarna liep de steeg dood op de gebouwen van krijgslustige lieden, probeer de link.

In de Wittevrouwenstraat zat ook concurrentie van Chiotakis: op nummer 5 had A.J. Mattei een bontzaak, later overgenomen door L. Vleeschhouwer.

.