Kinderdagverblijf in de Ridderschapstraat: De Melkfabriek


Al in de vroege historie behoort het bijzondere koetshuis op Ridderschapstraat 4 bij het huis Plompetorengracht 3. Het koetshuis is in 1998 verbouwd tot een kinderdagverblijf.
foto van Ridderschapstraat 4


Sinds september 2013 is het pand de tweede vestiging van 'De Melkfabriek'. Gelegen in de binnenstad van Utrecht is ze ook goed bereikbaar voor kinderen uit de Vogelenbuurt. De Melkfabriek heeft haar hoofdvestiging op de Biltstraat. Zij onderscheidt zich bijvoorbeeld door haar ontwikkelingsmateriaal, spelen met muziek, kinderyoga en het gebruik van producten met een biologisch keurmerk. In alle opzichten is het een energieke, hippe en ontspannen opvang. Het kinderdagverblijf heeft een prachtige speelplaats en dat alles in een historische omgeving. In de benedenruimte is de opvang ingericht voor 16 kinderen, de 'flesjes', zij hebben ook toegang tot de buitenruimte. De verdieping, onder de grote kap, is ingericht voor de opvang van 12 baby's. Er is alle ruimte voor de 'pakjes' om te leren kruipen.
Het interieur van 'De Melkfabriek'
Het koetshuis behoort al vanaf haar oorsprong bij het pand Plompetorengracht 1-3. Plompetorengracht 3 is in 1657 als nieuw herbouwd. Opdrachtgevers uit die tijd zijn mr. Henrick Pieck van Wolfsweert heer van Muyswinkel en zijn vrouw jonkvrouwe Maria van Winssen. In 1664 loopt het erf van het pand door tot de in dat jaar nieuw aangelegde Ridderschapstraat. De tuinmuur van het pand loopt achter de huizen van de Wittevrouwenstraat langs. Het huis had al een koetshuis met een uitgang naar de Wittevrouwenstraat. Dat is gesloopt. In 1664 wordt in een akte een nieuwe schuur genoemd. Met die schuur wordt naar alle waarschijnlijkheid dit koetshuis op de Ridderschapstraat bedoeld. De schuur is koetshuis, stal en tevens toegang tot het erf. Pieck van Wolfsweert is dan al overleden, maar het bezit blijft tot 1691 in de familie. In 1691 is Agnes Krieckx-de Milan eigenaresse van beide huizen Plompetorengracht 1 en 3 geworden.

Onder daaropvolgende eigenaren blijft het huis aan de gracht met het koetshuis, stallen en een poortverbinding eeuwenlang bij elkaar. Circa 1905 verandert dit, de privékoets raakt uit de mode. Het onderhoud en bezit van paarden is duur, net als het daarvoor benodigde personeel. Het koetshuis wordt voor het eerst verhuurd. Huurder is de garagehouder op Ridderschapstraat 1 aan de overzijde van de straat en de hoek met de Wittevrouwenstraat. Het blijft tot de Tweede Wereldoorlog een garagestalling. Daarna neemt de firma Wed. en Gebr. Staffhorst het in gebruik, het wordt de garage van de bezorgwagens van de drankenwinkel en destilleerderij op Wittevrouwenstraat 32-34. Het koetshuis raakt vervolgens tot 1998 danig in verval. De pannen zijn er afgewaaid en met plaatmateriaal is het dak provisorisch dicht gelegd.
Ridderschapstraat 4, foto vanaf het schoolplein
De leerlingen van de muzikaalste basisschool van Utrecht delen nu het erf van het voormalige huis van de laatste particuliere eigenaar Beeldsnijder van Voshol met  de kinderen van het dagverblijf.

In 1998 heeft het koetshuis uit 1664  de compleet nieuwe bestemming gekregen. Het pand is grondig verbouwd. Architect Paulus van Vliet daarover: “Voor de functie van kinderdagverblijf is eerst het casco gerestaureerd. Bij de ontmanteling kwamen bouwsporen tevoorschijn van diverse aanpassingen uit vroegere tijden. In de voorgevel zijn niet alle koetsdeuren teruggebracht en in de achtergevel zijn zoveel mogelijk van de dichtgemetselde vensters geopend.” In 1998 opende kinderdagverblijf ‘t Koetshuis, later kinderdagverblijf ‘de blauwe nachtegaal’ en nu 'De Melkfabriek'. Zo is het pand van stalling voor paarden verworden naar bewaarplaats van kinderen.

.