Plompetorengracht 1 - 3, historisch bouwwerk deel 2


De geschiedenis van het pand Plompetorengracht 1-3 is door eigenaar J.W. des Tombe uitgezocht en gepubliceerd in 1905 in het tijdschrift "De Navorscher". Des Tombe is in 1888 op de gevoelige plaat vastgelegd.

Op de foto J.W. des Tombe, circa 1888


Wat hebben de namen Van Wijck van Abcoude, De Wael van Vronesteijn, Van Winssen van Hoencoop, Pieck van Wolfsweert en Van Bueren van Zuytoort met elkaar gemeen? Diverse: het zijn achternamen van uitgestorven families, allen van aanzienlijke geslachten met vele bezittingen, ze zijn nu op het internet verenigd, ten vierde zijn ze met familiebanden aan elkaar verbonden en last but not least ze hebben allen op het adres Plompetorengracht 3 gewoond voordat het pand samengaat met 1.

De oudste en bestaande huizen in het kwartier zijn gebouwd aan de gracht. Plompetorengracht 1 wordt al in 1559 verkocht door Cor Gerritszoon uit Woerden aan Gijs Melciorszoon, organist in de Domkerk. Het pand van de bakker op de hoek staat er dan nog niet, dat wordt pas eind 16e eeuw gebouwd.

Plompetorengracht 1-3 circa 1930, de 19e eeuwse blinden zijn verwijderd
Perceel Plompetorengracht 3 is in 1518 bebouwd, Willem Janszoon van Wijck van Abcoude - Gaesbeeck bastaardzoon woont er. Zo, dat weten we dan ook weer. Hij is groot liefhebber van astronomie en ridder, maar overlijdt in het jaar 1518, de overlijdensakte gaf zijn woonadres op. Het perceel op de Plompetorengracht wordt door Hendrik Pieck en Maria van Winssen in 1657 herbouwd. Hendrik en Maria laten geen kinderen na en het pand komt via vererving achtereenvolgens in handen van de boven in het stukje genoemde namen Van Wijck van Abcoude, De Wael van Vronesteijn, Van Winssen van Hoencoop, Pieck van Wolfsweert en Van Bueren van Zuytoort. Allen zijn door huwelijken met elkaar verbonden geweest. In 1699 komen beide panden nummer 1 en 3 voor het eerst door verkoop in handen van één eigenaar, de rijke bankiersdochter Agnes Krieckx. Met een verbouwing in haar opdracht is nagenoeg het huidige bovenstaande pand ontstaan. Alleen de voordeur helemaal rechts aan het pand hoort er in 1699 nog niet bij, daar is dan nog een steeg naar Wittevrouwenstraat 10 te vinden.

Pand nummer 1 koopt zij als vermeld in 1699 en haar moeder heeft sinds 1691 in nummer 3 gewoond tot haar dood. Dochter Agnes woont in de verenigde panden met haar broer Justus, hij overlijdt na haar in 1713. Ze hebben geen van beide kinderen en hun beider erfgenamen verkopen het complete pand enkele jaren later aan Francois van Hessel. Het is in deze tijd het meest originele pand aan de gracht uit vroegere eeuwen, een pand uit de 17e eeuw inclusief mogelijk oudere kelders van het pand met de straatkelders, kluizen genoemd. De betimmeringen in de kelder zijn van historische waarde met kelderkeukenkasten:

Een keukenkast  in de kelder heeft
een prachtig open houtsnijwerk 
aan de bovenzijde voor ventilatie
Het houtsnijwerk boven de keukenkast komt uit de tijd van Lodewijk XIV. Het houtwerk van open gewerkt houtsnijwerk dient als ventilatierooster voor de kast.

De 19e eeuwse bewoner J.W. des Tombe is getrouwd met jonkvrouw H.J. Martina Beeldsnijder, de dochter van jonkheer Gerard Johannes Beeldsnijder van Voshol en jonkvrouw Martina Adriana Beeldsnijder-van Toulon. De panden met erf en koetshuis zijn van 1842 tot 1905 in bezit van de Beeldsnijders. Na 1905 is het  gedeeltelijk woonhuis, net als het koetshuis aan de Ridderschapstraat heeft een deel een andere bestemming gekregen.

Plompetorengracht 1 en 3 zijn recent opgeknapt. Aan de gracht is er gelegenheid voor trainingen, vergaderingen, congressen en bijzondere gelegenheden. Het nuttige en aangename in een historische omgeving. Elke ruimte is uniek, van kelder tot zolder, ga daarvoor naar de link met 'De Silveren Vosch' .

.