Dees in de bloeitijd van de fotografie

In een nieuw pand vestigt zich een fotograaf. Hij maakt er de Tweede Wereldoorlog mee. Nu is Pampalini er gevestigd, een relaxte lunchroom.

Ingekleurde bouwtekening
 
 
Er hebben altijd twee panden gestaan op de kavel van Wittevrouwenstraat 12 en 14, een voorhuis en een achterhuis. In 1903 vernieuwt apotheker Fehrman het voorpand. Naast dat pand komt ruimte vrij voor nog een pand. Fehrman verkoopt dit gedeelte van de kavel aan timmerman Willem Christiaan Weidner. Weidner dient een bouwplan in bij de gemeente. Geheel naar de ‘mode’ van die tijd mag de nieuwbouw veel hoger worden. De oplevering is in februari 1908.
 
Weidner verhuurt het pand. Beneden komt er voor korte tijd een tweedehands meubelmagazijn van H. de Meijer. De splinternieuwe bovenwoning wordt betrokken door kunstschilder G.F. Teijssen en zijn vrouw M.E. Klasberg. Zij verhuizen vanuit Driebergen. George Frederik Teijssen (1873-1955) is autodidact en wordt wel "heideschilder" genoemd, vooral door zijn landschappen.
G.F. Teijssen, reizigsters in het bos
In 1912 vertrekken de Teijssens naar de Donkere Gaard en in 1914 de stad uit naar Rijswijk. Eigenaar Weidner gaat zelf op de Wittevrouwenstraat wonen. Weidner overlijdt in 1916, zijn vrouw drie jaar later. De familie houdt het pand aan tot na de Tweede Wereldoorlog.
 
Dees fotografie, advertentie UN 1935
Na verschillende andere huurders huurt in 1934 Dees het pand.
Jacobus Dees en zijn vrouw Johanna Cornelia gaan boven wonen. Het echtpaar is van Zeeuwse afkomst. Zij wordt in Utrecht actief in de Zeeuwse vereniging. Dees is fotograaf en heeft een winkel in fototoestellen, ontwikkeld foto's voor anderen en maakt foto's. Naast de pasfoto's is er veel vraag naar familiefoto's en rapportages van bruiloften en andere gelegenheden. De familie Dees is de eerste huurder die er langer dan drie jaar zal blijven, veel langer zelfs.
Binnenkomst Duitsers 15 mei 1940, foto J. Dees (HUA124776)
In 1946 wordt Dees eigenaar van het pand. Helaas veranderen zij de originele winkelpui in 1950. Het adres wordt een begrip voor het ontwikkelen van fotorolletjes en het afdrukken van foto’s.
Dees is een verdienstelijk fotograaf.
Legervoertuigen met feestende mensen in 1945 in de
Wittevrouwenstraat, foto J. Dees (HUA600852)
Nu is Dees bekend van zijn foto’s van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de Wittevrouwenstraat. Dees blijft tot zijn overlijden in 1968 fotograaf en wonend boven de zaak.
Wittevrouwenstraat 14 met Pampalini
Het pand is sinds kort het adres van de relaxte lounge lunchroom met de lekkerste koffie: Pampalini. De winkel was tot juni 2013 in gebruik bij Oock interieurs voor maatwerk in meubelen en interieurs voor woning en bedrijf. Ook het buurpand Wittevrouwenstraat 10 kent een bijzondere geschiedenis.

.