Herbouw van de Ridderschapstraat in de 19e eeuw

Na de brand van de Willemskazerne in 1877 komt de straat leeg te staan. De  rechterkant van de straat van nummer 5 t/m 27 wordt herbouwd. Eén pand is van metselaar Rijksen. Waarom staat in het raam melkhandel?

De entree van de kazerne is via de Ridderschapstraat, veel verkeer zal er niet meer zijn na de brand. Moderne graffiti met witkalk en verloedering slaan om zich heen. Het Ministerie van Oorlog en de Gemeente zijn in diverse overleggen verwikkeld over de toekomt van het terrein. Besloten wordt dat de gemeente het gehele terrein gaat overnemen.

In 1884 verkoopt de gemeente de bouwkavels aan verschillende aannemers. De aannemers worden geacht om er fatsoenlijke woningen op te bouwen van het type beneden- en bovenwoning. De kavel voor de straatnummers 9-11 verkoopt de gemeente aan G. Rijksen. In 1883 begint hij met de bouw.
Ridderschapstraat 9-11, bouwtekening uit 1884
Gijs Rijksen is metselaar - aannemer. Hij koopt de kavel voor eigen rekening en ontwikkelt een pand met werkplaats, woning en een bovenwoning. Als de bouw in 1884 gereed is, gaat hij er wonen met zijn vrouw Neeltje en hun 7 kinderen, waar nog 7 bijkomen, er overlijden 4. Hij woont met zijn gezin in de woning op nummer 9. De bovenwoning op 9 bis verhuurd hij aan het gezin van J.B. van Voort, later aan J.A. van Schaik. En op nummer 11, achter de linkerdeuren is zijn opslag en het pad naar de werkplaats. Als er een klus is, haalt hij de handkar tevoorschijn en gaat op weg met zijn gereedschapskist en voorbereide materialen.

Rond de eeuwwisseling is er een ernstige crisis waardoor de bouw van nieuwe huizen stilvalt. Rijksen schoolt zich om naar een geheel nieuw vak: dat van loodgieter. Loodgieters hebben ook veel werk aan oudere woningen voor de aanleg van water- en gasleidingen, en het in die tijd leggen leggen van zink in de keukens en badkamers. De moderne nieuwe waterleiding met afvoeren bestaat uit loden buizen van o.a. de firma Hamburger uit de stad en het aanleggen daarvan is een geheel nieuw vak. Rijksen staat voor u klaar voor alle Lood- en Zinkwerken. Al gauw heeft hij personeel nodig en neemt hij een loodgietersjongen in dienst.

In 1910 komt het plan om het woonpand te vergroten, ten koste van de bergruimte. Dat is goed voor te stellen met zoveel kinderen in huis. Aan deze verbouwing dankt het pand de huidige gevelindeling. De dubbele deuren van de werkplaats zijn versmalt en de winkelruimte beneden is breder geworden. Het ziet er wel asymmetrisch uit tussen onder- en bovenverdieping.

Ridderschapstraat 9-11 na de verbouw tot ruimere voorkamer
foto 2011
In 1930 verkoopt Rijksen het pand aan Hendrik H. Kraaijkamp. Het pand krijgt het opschrift melkhandel in het glas in loodraam. De familie heeft dan al enige jaren een melkhandel gehad op Molenstraat 19-hoek Ridderschapstraat in een gehuurd winkelpand. In 1930 wordt Ridderschapstraat 9-11 gekocht en aangepast. De familie Kraaijkamp blijft lange tijd een melkhandel uitbaten in het pand en de zoon verkoopt het pand pas in 1975.
Sinds lang is het geen melkhandel meer, wel een pand waaraan de eigenaar tot ieders plezier veel opgeknapt heeft.

Rijksen is één van de aannemers die in 1883-1884 bouwt in de straat. Zie met de link links of rechts van het pand wat de andere bouwplannen zijn.

.