Bouwen kan snel in 1664

Het Ridderschap bedingt 10 jaar lang vrijstelling van belasting in 1663. Uit die tijd stammen drie rijksmonumenten in de Ridderschapstraat.

Eindelijk is het zover in 1663. De gemeente komt met het Ridderschap tot overeenstemming over een nieuw aan te leggen weg door het terrein van het oude Wittevrouwenklooster. Na zeven jaar staan langs de straat al 21 panden. 
 
De huizen Ridderschapstraat 10, 12 en 14 zijn nog origineel uit die tijd. De panden zijn tegelijk gebouwd in het najaar van 1665 door de ‘metselaar’ Gerard Claesz van Milhuijzen. De bouwgrond, 'ledige erven' heeft hij gekocht van timmerman Gijsbert Hendrikss van Schade. De drie panden zijn rijtjeswoningen uit de 17e eeuw. In 1666 worden alle drie eigendom van Tijman Luyten Decker. Hij is houtkoper, houthandelaar, aan de Weerd. Waarschijnlijk speelde hij in het gehele project al een zakelijke rol, want hij financiert de bouwer met leningen. Bij andere huizen in het rijtje wordt hij genoemd als hypotheekverschaffer. Luyten Decker verhuurt de huizen.
Ridderschapstraat 10-12-14 in 2014
De nieuwbouw is een hele verandering voor de buurt. De achterbuurvrouw, Mw. J. de Milan - del Corne sluit met Luyten Decker in 1668 een overeenkomst over een gemeenschappelijke achtermuur: ‘om tegen de hynmuur der 3 genoemde huizinge te mogen timmeren en beplanten tot bevrijding van het gezicht'. Zo wordt inkijk van de nieuwe achterburen voorkomen.

De panden zijn waarschijnlijk in de 19e eeuw voorzien van moderne schuiframen en pleisterwerk. Het pand op nummer 10 is van binnen het meest origineel gebleven.


Het pand is in 1988 - 1992 langdurig verbouwd en gerestaureerd door aannemer Peter Stigter. De spiltrap heeft nog een boom van onder tot boven, waar tijdens de bouw de treden in opgenomen zijn met inmetseling in de muur. De verbouwing leidde tot de 'ontdekking' van de ouderdom. Alle drie panden zijn toen rijksmonument geworden.

Ridderschapstraat 10-12-14 in 1974
Nummer 12 was al veel eerder in 1937 verbouwd. Dat gebeurde met weinig zachtzinnigheid. Aan de Wittevrouwenstraat heeft Roos en van der Kolk een grote winkel. In 1937 werd de opslagruimte bij de winkel getrokken en de bestelwagen kon er niet staan. Ridderschapstraat 12 werd daarvoor gekocht. Het woonhuis werd pakhuis en garage. De tekeningen laten zien wat er met de gevel en de doorsnede van het pand gebeurde:

De gevel krijgt de deuren zoals ze er tot op heden nog inzitten. Alleen op de begane grond is het een roldeur geworden. In het pand is er meer gebeurt.

De indeling op de begane grond is grondig aangepast. De kelder is waarschijnlijk volgestort, de souterrain keuken met tussenverdieping aan de achterzijde verdween. Ook de oorspronkelijke spiltrap veranderde in rechte trappen met een bovenkwart. 

In Ridderschapstraat 10 heeft van 1819 tot 1843 kunstenaar Jonxis gewoond. Zijn schoonfamilie Rollot woonde op nr. 12. Ridderschapstraat 12 wordt in de 19e eeuw de woning van de verzekeringsmaatschappij van Ingenegeren, de grondlegger van "De Utrecht". 
 
Latere eigenaar Roos en van der Kolk heeft de stad in 1987 verlaten. Het pand verloederde en zou zelfs voor de hasjteelt zijn gebruikt. Er zijn nu vier appartementen op de verdiepingen.
 
Van nr 14 is de oorspronkelijke indeling teruggebracht. Dat pand is o.a. een sigarenfabriek geweest en werkplaats van een autobekleder. De restauratie duurde zeven jaar en is opgeleverd in 2019.

.