Straatbeelden uit het Ridderschapkwartier




Soms lijkt het of de tijd tot medio de vorige eeuw heeft stilgestaan en wij daarna massaal in beweging zijn gekomen. Laat de beelden spreken. 

 Zeefdruk van Hans Laban ‘Reidentification’ 


Onderstaande fotocollage is gemaakt van de straten in het Ridderschapkwartier. Het is de tijd van voor 1955: rust en ruimte, ook zwart en wit. De fotograaf heeft lang gewacht voordat alle straten leeg waren, of hij heeft een trage film gebruikt met een lange sluitertijd. De straten zijn op een enkele uitzondering na leeg:


De wandeling begint linksboven op de Biltstraat, vervolgens de Wittevrouwenstraat, Wittevrouwenkade, Wolvenplein, Wolvenstraat, Plompetorenbrug, Plompetorengracht, Molenstraat, en Ridderschapstraat. Veel foto’s zijn uit de tijd rond 1920, of van net na WOII. Het beeld is niet anders: de straten zijn geheel vrij voor de spaarzame voetganger, de handkarren en een enkele fietser.

Dat beeld verandert na 1955. De belangrijkste oorzaak is het verkeer. Niet alleen rijdend, juist de geparkeerde exemplaren. Uit veiligheidsoverwegingen parkeren mensen hun fiets nog niet voor een nacht buiten. Tot in de jaren 1960 worden de auto’s heel verstandig tegen de roest opgeborgen in garages. Dat lukt door de groei van het aantal auto’s niet meer, parkeren op straat wordt gewoon. Zie onderstaande foto met beelden tussen 1970-1990:


Dezelfde wandeling levert een geheel ander beeld. De straten zijn verblikt. Dat verblikken is niet alleen voorbehouden aan de straten. Ook de toenmalige pleintjes zijn bezet:


Bovenstaande foto’s zijn in 1990 door buurtbewoonster Riana Luiks gemaakt. Enkele pleintjes zijn herkenbaar, anderen zijn inmiddels verdwenen. De wandeling begint in de Molenstraat op het schoolplein van HBS de Munnik, later van de Universiteit en nu de SSH. De achterzijde van garage U.T.A.M. is op een foto te zien. Enkele auto’s van toenmalige Universiteitsmedewerkers staan er geparkeerd. In de Molenstraat is tegenover de toegang van SSH de ingang naar het huidig parkeerterrein Plompetorengracht 15A/21 te vinden. In die tijd kunnen er maar enkele auto’s staan. Het plein is bezet met de laagbouw van de Raad van Arbeid, toen al de Sociale Verzekeringsbank. In het midden begint het linker plaatje ook met de Sociale Verzekeringsbank, entree Wolvenplein. Idem daarachter het parkeerterrein van de MDGO school voor laboratorium medewerkers. De leerkrachten komen per auto. Het parkeren op deze locatie is nu naar de kelder van de Wolvenhof verplaatst. Het schoolplein van de school Wittevrouwenkade werd niet gebruikt. De studenten van de avondopleiding van de Sociale Academie hadden het niet nodig. Het plein had nog wel haar monumentale kastanjeboom.

.