Woon- en werkpaleis aan de Wolvenstraat


Omstreeks 1895 is Carlo Francesco Fiscalini naar Nederland gekomen, samen met een familielid. Ze zijn aanvankelijk in Haarlem gaan wonen en later gaat Carlo naar Utrecht. Als mozaïekwerker en schoorsteenveger gaan ze op zoek naar werk.
 Wolvenstraat 46-48 aan de singel


Fiscalini is in 1877 geboren in Gresso, Italië. In Nederland verdient hij zijn geld met terrazzo: lavetten, aanrechtbladen, vloeren voor hal-keuken-badkamer, vensterbanken etc,. Rond de eeuwwisseling is terrazzowerk in de mode gekomen en door de enorme hoeveelheid nieuwbouw van luxe woningen is er veel werk. Het gaat hem voor de wind. Afgewisseld met speciale opdrachten voor mozaïekwerk, zoals in het gemeentehuis van Zeist en de Sint Antonius van Padua kerk in Utrecht, betekent het een goede boterham.

Sinds hij in 1902 naar Utrecht is verhuisd, wordt er rondgekeken naar een geschikt adres voor het bedrijf en woonhuis. Het groeiende gezin heeft een grotere woning nodig en het bedrijf meer ruimte. In 1904 worden aan de Wolvenstraat bouwlocaties aangeboden door Van Schaik, koper van het huis Wttewaal. In 1905 koopt Fiscalini een van de percelen. Aannemer Floris Yperlaan maakt samen met Fiscalini een bouwplan: realisatie van een werkplaats en bovenwoning. Toch komt er een ruime en diepe opslagruimte met garage en werkplaats en een brede woning met dakterras op te staan. Zowel de werkplaats als de woning hebben twee verdiepingen. In de werkplaats is voldoende ruimte voor opslag van de vele soorten marmerkorrels uit het geboorteland. Bovenstaande foto geeft de achterzijde weer van het pand aan de Weerdsingel Oostzijde in Utrecht.

Op de hoek van het perceel staat een kleine tweekamerwoning van Van Benthem. Er wordt om de woning heen gebouwd (deze woning is in 1964 door de gemeente gekocht en gesloopt). Net als de andere panden ernaast, zit onder het gehele pand een kelderverdieping die op de oever van de singel uitkomt.

De Wolvenstraat met garagedeur en inkeping van een later gesloopt pand
In 1906 is het pand klaar. Op 6 augustus 1906 verhuist Fiscalini met zijn gezin naar het adres Wolvenstraat 46-48 (toen nummer 10) en de bedrijfsruimte wordt in gebruik genomen. Het bedrijf heeft werknemers in dienst. Overbuurman J. Maarschalkerweerd is bijvoorbeeld een periode in dienst als terrazzowerker. Hij woont op Wolvenstraat 15 als hij zich in de jaren twintig tot dit vak omschoolt. De mooiste opdrachten zijn die met diverse patronen en afbeeldingen. Het mengen van de verschillende natuursteenkorrels tot een soort cementmengsel is zwaar werk. Het mengsel wordt verwerkt in de vorm of de vloer. Daarna begint het stoffige werk, het schuren en polijsten tot een glad oppervlak wordt verkregen.
In 1930 vergroot Fiscalini de bovenwoning door de achtergevel een aantal meters verder naar de singel te verplaatsen. Carlo blijft er tot zijn overlijden in 1952 wonen. De zaak is dan al overgenomen door zijn zoon Francesco Angelo die er vanaf 1942 met zijn vrouw woont. Zij krijgen een groot gezin.

Een foto uit 1967 van het gezin Fiscalini
met twaalf kinderen op het dakterras aan de singel
Net voor de jaren zestig verhuist de zaak. De familie kan de beneden verdiepingen verhuren aan Moira. Verzekeringsmaatschappij Moira plaatst er later haar nieuwste bezit: de computers. De garagedeur is handig breed om de dan nog grote kasten naar binnen te brengen. Het pand blijft tot in de jaren negentig van de familie. Na het overlijden van mw. Fiscalini-de Kruif is het verkocht. Het pand is daarna van binnen volledig gerenoveerd tot een woonpaleis.

Dit pand staat op de historische grond van de voormalige Plompetoren en de daarbij horende woonhuizen van toenmalige dienders. De gevangenisfunctie van de toren en het functioneren als een soort politiepost gaf de eerste naam aan de Wolvenstraat, de Diendersteeg. Voor de bebouwing van de panden aan deze zijde van de gracht heeft er de villa van de familie Wttewaal gestaan met een uitgebreide tuin. De woningen aan de overzijde van de straat zijn eerder gebouwd. De hoek met de Plompetorengracht met de daar staande drie kamers en de twee huizen aan de gracht behoren tot de oudste huizen in dit kwartier.

.