De school Wittevrouwenkade was dikwijls stembureau. Stemmen kon lange tijd alleen bij het stembureau in de eigen buurt. Daarmee kreeg je de politiek kleur van de buurt.
Links een cartoon van Sandra de Haan
In 1949 wordt voor het eerst de school Wittevrouwenkade als stemlokaal gebruikt. Het is bestemd voor kiezers van stemdistrict 5. De uislag van de verkiezingen werd tot op detail van elk stembureau bekend gemaakt. Daarmee wist de buurt hoe ze er politiek gekleurd uitzag. Voor 1960 en 2014 is die stemming in onderstaande uitslag weergegeven.
Verkiezingen Ridderschapkwartier 1960 en 2014 |
In stembureau Wittevrouwenkade is de stembusuitslag in de jaren rond 1960 of links of christelijk, zie de grafiek.
Het politiek landschap
is met de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2014 volledig gedraaid. Twee nieuwere
partijen, verdeeld in links en groen of liberaal en vernieuwend, hebben de
leiding in de stad overgenomen. De oude partijen hebben afgedaan en kunnen
hooguit in een bijrol aanschuiven.
In dit deel van de binnenstad is, net als in de gemeente Utrecht, D66 in 2014 favoriet. GroenLinks wordt in 2014 nog tweede. Samen met VVD en SP vormen ze het college. Vier jaar later in 2018 hebben de partijen GroenLinks en D66 van positie gewisseld. SP is ver terug gezakt en de VVD heeft zich onmogelijk gemaakt. Daardoor is er nu een college met ChristenUnie.
Maar de uislagen van de verkiezingen zijn niet goed meer te herleiden naar de buurt. Stemmen mag bij elk stembureau in de stad. Dat verklaart deels het aantal stemmen van de S&S ofwel Student en Starter. Stembureau Wittevrouwenkade trekt stemmen bezoekers van de Universiteitsbibliotheek.
Voor
wie meer wil weten over het stemgedrag van alle verkiezingen tussen
1962 en 2014 is bovenstaand overzicht gemaakt. Met een muisklik is de
afbeelding te vergroten.
Tot slot, kiezen blijft een voor velen moeilijke keuze.