Drankhandel en limonadefabriek Verwoolde

In de Wolvenstraat staat een schijnbaar vrij nieuw woonblok. Het is in 1926 gebouwd als bedrijfspand.
Recente foto voorgevel huidige Wolvenstraat 50-80

 
Het is gebouwd als bedrijfspand van drankenhandel Verwoolde met vier bovenwoningen voor personeel. Herman Verwoolde is in 1876 geboren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht als zoon van een schoenmaker. Hij begint met het drijven van een kleine bierhandel en bezorgt zijn afleveringen met de handkar. Herman heeft een goede neus voor de handel en een goed contact met caféhouders. Hij wordt in de periode van de eerste wereldoorlog hoofdagent voor Heineken in Utrecht. 
 
De handel aan de Amsterdamsestraatweg 63 wordt te klein, op zoek naar iets groters stuit hij op het te koop staande pand van de familie Hol aan de Wolvenstraat. Een ruim woonhuis met salons, muziekkamer, studeervertrek, slaapkamers op de bovenverdieping en een souterrain. Het is een in verval geraakt monumentenpand met een diepe tuin naar de singel. De locatie biedt mogelijkheden door de ruime tuin naar de singel.

In 1926 koopt hij de locatie met de bedoeling om er een bedrijfspand te bouwen. Na de sloop van de villa wordt begonnen met de nieuwbouw van een kelderruimte, een opslagplaats met kantoren en werkplaatsen en daarop vier bovenwoningen. Het ontwerp is van J.J. Kok uit de Poortstraat.
Wolvenstraat 50-80 in 1981 foto (HUA21473)
De nieuwbouw is geschikt voor de handel in bier, wijn en gedestilleerd en een eigen limonadefabriek. Een deel van de aan- en afvoer geschiedt per boot vanaf de singel. Zo groeit de klein begonnen Verwoolde uit tot een ‘self made man’, een zakenman van formaat. Een fabriek, een handel in dranken en het eigendom van verschillende slijterijen en cafés in de stad. De slijterijen zijn vaak zetbazen die werken voor een percentage van de omzet.

Herman Verwoolde
 
(familie site)
Bij zijn overlijden in 1943 schrijft de krant over zijn activiteiten voor de afdeling Utrecht van de Bond van Bierhandelaren en Limonadefabrikanten en zijn voorzitterschap van de afd. Utrecht van de Bond van Caféhouders "St. Jozef".

Drie van de woningen boven de handel worden bewoond door medewerkers, de vierde is ingericht als kantoor. In 1930 wonen er
handelsagent A.E.E. Bartels, controleur zoon Herman Verwoolde en chef A.G. de Brake met hun gezinnen. Zoon Herman heeft geen aardigheid in het vak en wordt vervangen door tweede zoon Huub. Na het overlijden van zijn vader neemt Huub de zaak over, hij woont inmiddels al boven de zaak.
Wolvenstraat-Stadsbuitengracht met Verwoolde helemaal links (HUA73430)
Geleidelijk verandert er wel iets in de bedrijfsvoering. Lange tijd zijn de horeca en slijters een belangrijk afvoerkanaal voor de producten, naast belevering van diverse winkeliers. De opkomst van de supermarkten verandert de markt. De supermarkten willen rechtstreeks zaken doen met de fabrikanten, zij weten daar hogere kortingen te bedingen voor een rechtstreekse belevering aan hun distributiecentra. De agenten en handelaren houden dit lange tijd tegen, maar vergeefs.
http://ridderschapkwartier.blogspot.nl/2010/10/wolvenstraat-drankhandel-en.html#more
Door een tweede ontwikkeling komen de drankenhandelaren meer in het nauw. Brouwerijen kopen cafés op of verstrekken ze leningen. Daardoor begint de gedwongen winkelnering van alle merken van de brouwerij, ook frisdranken en gedestilleerd. De tussenhandel komt onder druk te staan.

Na het overlijden
in 1967 van Huub Verwoolde is de zaak in 1971 ondergebracht in de NV “Verwoolde Dranken”, met weduwe Ida van Dam als directrice. Zoon en kleinzoon Herman zit echter achter het roer. In de jaren 1970 nadert het einde van de tussenhandel. Heineken heeft daartoe een pad uitgestippeld. Vele drankenhandelaren en frisdrankfabrieken worden door het bedrijf uitgekocht. Ook NV “Verwoolde Dranken” wordt door Heineken gekocht. Heineken wordt met de overname van Vrumona ook een grote speler op de markt van frisdranken en brengt daar alle gekochte frisdrankmerken in onder. Het pand aan de Wolvenstraat komt leeg te staan. Ook het op naam van weduwe Van Dam gekochte 'koetshuis' in de Molenstraat treft dat lot.

Het Gemeentelijk Woningbedrijf koopt de panden in 1975. In 1988-1989 wordt het pand aan het Wolvenplein
in het kader van de stadsvernieuwing volledig omgebouwd. De voormalige bedrijfsruimten worden appartementen met gezamenlijke voorzieningen. De bovenwoningen zijn gerenoveerd. Bij de eerste privatiseringen doet de gemeente haar woningbezit over aan Woningbedrijf Utrecht, later Mitros en nu Woonin. De bovenwoningen zijn inmiddels particulier verkocht.
Bouwtekening: lengte doorsnede van het pand met rechts de singel
De benedenruimte is groot, zoals op de foto van de singelzijde is te zien en aan bovenstaande doorsnede van het pand. De kelder is aan de singel een volledige woonlaag. Het pand is groot genoeg voor de indeling naar maar liefst 12 benedenwoningen.

Het pand na de renovatie in 1988-1989:

Wolvenstraat 50-80 in 1990 met nieuwe voorgevel (HUA805255)
Wolvenstraat 50-80 in 1990 met nieuwe gevel aan de singel (HUA805256)
Naast het pand staat de voormalige werkplaats van de firma Fiscalini in mozaïekwerk en de gymzaal van Plijnaar. In 1926 stond op deze locatie een oude villa.
 
 
.