Van brouwhuis en kroeg naar Sleutelkoning

In de Wittevrouwenstraat is de Sleutelkoning te vinden. Zijne Koninklijke Hoogheid “De Sleutelkoning”, zo stelt de winkel in toegangssystemen zich virtueel aan u voor.


Al in 1691 heeft de straat een slotenmaker: Jochem Storm zit in een pand ernaast. Begonnen als een winkel in allerhande ijzerwaren en huishoudelijke goederen, is het bedrijf op Wittevrouwenstraat 18-20 sedert 1933 de Sleutelkoning van Utrecht. Buiten de vervaardiging en verkoop van sleutels, sloten en brandkasten heeft het bedrijf eigen ‘slotenmakers’. Voor de montage van een nieuw slot, of de demontage als de sleutel kwijt is, komen ze aan huis.
Wittevrouwenstraat 18 en 20
Eigenaar Chris in de werkplaats
De sleutelkoning, de heer Wim Klein, is geboren boven de zaak van zijn vader. Alle mogelijke sloten en sleutelsystemen heeft hij al zien passeren. Al meer dan vijfentwintig jaar geleden heeft zijn schoonzoon, de sleutelprins Chris van Dusschoten, de zaak overgenomen.

De Sleutelkoning beschikt over enkele werkplaatsen. De vele soorten sleutels vragen om verschillende machines. Extra beveiligde sleutels kunnen in eigen huis bijgemaakt worden. Voor de sterk afwijkende of oude sleutels beschikt de Sleutelkoning over een draaibank, freesmachine en andere apparaten.
Voor sommige sleutels zijn computergestuurde machines nodig, handmatig zijn ze niet te maken. Vrijwel alles kan in eigen huis gereproduceerd worden. Zeven man werken er, van wie een medewerker permanent in de buitendienst. Overigens om aan de vraag te voldoen liggen er een kleine 75.000 sleutels op voorraad! De link is er voor wie naar de  Sleutelkoning wil.
 
De panden hebben een rijke voorgeschiedenis. Het pand Wittevrouwenstraat 18-20 is tot 1985 opgedeeld geweest in twee adressen. In de vroegste geschiedenis van deze locatie, we spreken over 1554, woont klokkengieter Jan Tolhuis op dit adres en daarvoor meester klokkengieter Henrick de Borch sinds 1542. De huidige panden zijn waarschijnlijk iets na de eeuwwisseling van 1700 gebouwd door toenmalig eigenaar Gijsbert den Engelsman. Hij was de laatste eigenaar van het pand waar “Wijck te Duerstede” uithangt, een tapperij met deze naam. Die tapperij was er sinds 1611. Johan Both kocht toen het pand met comparant Jan Willem van Wijck. Both is klerk van de Compagnie en de Ontvanger van de 40e penning, tevens voor de quatatie (beoordelaar) en rentmeester van het kloosterconvent van Mariëndaell.
Wittevrouwenstraat 18 en 20 als twee aparte woon- en winkelpanden
Compagnon Jan Willem van Wijck gaat de horecazaak drijven inclusief de aan de Keizerstraat (die toen nog Vuilesloot heette) gekochte brouwerij en mouterij. Een pomp met een huis staat in Buitenwittevrouwen. Rond 1700 verandert het pand van bestemming en zijn het twee woonhuizen onder één dak. Circa 1870 worden in beide panden winkels geopend. De huizen zijn dan zowel boven als beneden apart bewoond door in totaal vier huishoudens. In de negentiende eeuw zijn bij veel gezinnen inwonende kostgangers of studenten. Voordat Klein er zijn sleutelzaak begint, heeft op nr 18 loodgieter Smit er een zaak voor gas- en waterleiding gehad. Op nr 20 zat heel lang poelier Van der Weert.

Kees Kerkhof van Reading Service
Zoon Van der Weert heeft er daarna een autorijschool en verhuurt de benedenruimte aan Kees Kerkhof, exploitant van een leesportefeuille en winkel voor tijdschriften Reading Service. Kees Kerkhoff is ook enkele jaren verkoper van pikante tijdschriften. De tijdschriften zijn in 1968 nieuw voor Nederland en zijn gedrukt om de hoek in de Ridderschapstraat bij Van der Horst. De verkoop is in eerste instantie onder de toonbank. Als Kerkhof met pensioen gaat, vergroot de Sleutelkoning haar pand, zij zit nu in het gehele benedenpand met daarboven een woning.

.