Herbouw van de Ridderschapstraat rond 1882

Na de brand van de Willemskazerne verdwijnt een halve straat. Herbouw volgt. Ridderschapstraat 9 wordt een melkhandel?

 
Nadat de kazerne is afgebrand is er weinig verkeer in de Ridderschapstraat. De straat was de entree van de grote kazerne. Sinds de brand van 1878 is het terrein speelterrein voor de buurt. Graffiti met witkalk en verloedering slaan om zich heen. Het Ministerie van Oorlog besluit om het terrein af te staan aan de Gemeente.

In 1882 deelt de gemeente het terrein op. Er wordt een school gebouwd en de Ridderschapstraatzijde wordt opgedeeld in  bouwkavels 5 t/m 27. Ze
verkoopt deze aan verschillende aannemers. De aannemers worden geacht om er fatsoenlijke woningen op te bouwen van het type beneden- en bovenwoning. Kavel 9-11 is voor aannemer G. Rijksen. In 1883 begint hij met de bouw.
Ridderschapstraat 9-11, bouwtekening uit 1884
Gijs Rijksen is opgeleid als metselaar. Hij koopt de kavel voor eigen rekening en ontwikkelt een pand met werkplaats, woning en bovenwoning. Als de bouw in 1884 gereed is, gaat hij in het huis wonen met Neeltje en 7 kinderen. In het huis krijgt het gezin nog 7 kinderen, er overlijden er 4. 
 
De bovenwoning is eerst verhuurd aan J.B. van Voort, later aan J.A. van Schaik. En op nummer 11, de dubbele deuren, is de toegang naar de werkplaats van Rijksen. Als er een klus is, haalt hij de handkar tevoorschijn en gaat op weg met zijn gereedschapskist en voorbereide materialen naar de klant.

Rond de eeuwwisseling is er een ernstige crisis in de bouw. Rijksen schoolt zich om naar het vak van loodgieter. Loodgieters krijgen namelijk veel werk met de aanleg van water- en gasleidingen en het leggen van zink in de keukens en badkamers in bestaande woningen. De waterleiding en daarbij aan te leggen rioolafvoeren bestaan uit loden buizen. Voor het water met vertinde binnenzijde, tegen loodvergiftiging. De firma Hamburger uit de stad levert deze loden leidingen in het hele land. Rijksen staat in Utrecht voor u klaar voor alle Lood- en Zinkwerken. Al gauw heeft hij personeel nodig en neemt hij een loodgietersjongen in dienst.

In 1910 volgt er een plan om het woonpand te vergroten, ten koste van de bergruimte. Dat is goed voor te stellen met zoveel kinderen in huis. Aan deze verbouwing dankt het pand de huidige gevelindeling. De dubbele deuren van de werkplaats zijn versmalt en de winkelruimte beneden is breder geworden. Het ziet er wel asymmetrisch uit tussen onder- en bovenverdieping.

Ridderschapstraat 9-11 na de verbouw tot ruimere voorkamer
foto 2011
In 1930 verkoopt Rijksen het pand aan Hendrik H. Kraaijkamp. De familie Kraaijkamp heeft dan al enige jaren een melkhandel op de hoek Molenstraat-Ridderschapstraat. In 1930 wordt Ridderschapstraat 9-11 gekocht en aangepast. Het pand krijgt het opschrift melkhandel in het glas in loodraam. De familie Kraaijkamp blijft tot 1975 in bezit van het pand. Een melkhandel is het al lang niet meer.

Rijksen is één van de aannemers in de straat in 1883-1884. Zie met de link links of rechts van het pand wat de andere bouwplannen zijn.


.