Alle panden van Utrecht in kleur

Een zwart vlak met een hoop gekleurde vlakjes? Het zijn de contouren van Utrecht. Helemaal ingezoomd staat er elk bouwwerk, voorzien van een kleurtje.


De kleuren geven de leeftijd van alle gebouwen aan; hoe roder hoe ouder, hoe blauwer hoe nieuwer. De Utrechtse binnenstad is voornamelijk roodgekleurd. Zelfs de kelders onder de Plompetorengracht zijn te onderscheiden op deze zeer gedetailleerde kaart.
De kaart is in werkelijkheid zo groot als Nederland, met bijna alle 10 miljoen panden. De ondergrond van de kaart is zwart en erop staan alleen maar de gebouwen en ook echt niets anders. Het geheel is gebaseerd op gegevens van het kadaster. De kaart heeft niet alle jaartallen goed. Sommige jaren komen verdacht vaak voor. Andere jaartallen zijn van bouwplannen, maar veel bouwplannen voor nieuwbouw waren vroeger verbouwingen. Maar de gegevens in het kadaster worden bijgewerkt en de kaart gaat steeds meer kloppen.

De gevangenis op het Wolvenplein is correct geregistreerd met het bouwjaar 1853, toen is althans de eerste steen gelegd. Maar Plompetorengracht 15A staat op de kaart met het jaartal 1450. Op de locatie staat nieuwbouw uit circa 1981, dat is blijkbaar niet in het kadaster geregistreerd. De bouwvergunning was dan ook afgegeven voor nieuwbouw bij het pand Plompetorengracht 19 van de Raad van Arbeid. De panden Plompetorengracht 9 en 11 zijn eeuwenoude rijksmonumenten. HBS de Munnik heeft er veel verbouwd en recenter nieuwere eigenaren. Rijksmonument zijn de panden gebleven. Maar ach, niets is perfect.

De kaart is een product van de Waag Society. Dat is een instituut dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van digitale media. “Een katalysator van experimenten en evenementen en een broedplaats voor culturele en sociale innovatie”, zo pleegt het zichzelf te omschrijven. Bert Spaan is een bekwaam ontwikkelaar en heeft in 2013 voor de Waag Society de openbaar beschikbare database van het kadaster omgebouwd tot deze informatieve landkaart.
 
De database is van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), waarin de gemeentelijke basisgegevens van alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld. Het kadaster levert de tekeningen van de panden en de jaartallen. De BAG is dus in werkelijkheid geen betrouwbare bron voor de leeftijd van panden.

Je kunt op de kaarten bepaalde zaken heel makkelijk zien. Hoe is de omgeving van je geboortehuis veranderd? Heeft Leidsche Rijn echt geen historie? Voor wie nieuwsgierig is geworden: je ziet het in één oogopslag via de link op de kaart.

Voor meer historie op kaart gebied, zie ook ‘Utrecht op de kaart' 


.