Een originele jugendstil winkelpui

In 1883 koopt C. Verkroost Wittevrouwenstraat 4. Verkroost maakt er een winkelpand van, gespecialiseerd in groenten en groenteproducten. In die tijd worden nog grote hoeveelheden groenten in het zuur gelegd om te conserveren. De zuurkool, augurken en zilveruitjes kennen we nog. Voor inkoop en gros van bijvoorbeeld zilveruitjes moet je bij Verkroost zijn.


Het echtpaar Christiaan Verkroost en Petronella de Groot woont boven het pand en zij krijgen tien kinderen. Het is een voor die tijd normaal aantal kinderen. Het pand wordt verbouwt in 1904, het krijgt zijn huidige etalage. Verkroost heeft een architect gevraagd om een moderne pui te ontwerpen. De naam van de architect is niet bekend, maar hij beheerst de lijnen van de art nouveau, ofwel jugendstil. Het is de mode van die tijd. Meer in lijn met het vak van Verkroost wordt deze bouwstijl ook wel slaoliestijl genoemd, door de wereldberoemde affiche van de kunstschilder Jan Toorop voor de Delftsche Slaoliefabriek. Het één van de mooiste winkelpuien van de Wittevrouwenstraat, de pui is nog geheel origineel. Verkroost bereikt in 1914 de 65-jarige leeftijd, hij stopt met de zaak en de winkel Wittevrouwenstraat 4 wordt verhuurd.

Winkelpui Wittevrouwenstraat 4 Utrecht
Na verschillende bestemmingen als machinale breiinrichting, bloemenmagazijn ‘Calluna’ en schoenhandel van Van den Brul wordt de winkel in 1924 eigendom van slager J.P. van der Veer. Hij heeft het gekocht als belegging en verhuurt het.
In het winkelpand opent het echtpaar Sondervan een handel onder de naam Hygea. Zij zijn begonnen aan de Voorstraat hoek Hardebollenstraat en zien op deze locatie meer mogelijkheden om hun zaak uit te bouwen. Het assortiment bestaat uit o.a. elastische kousen, kniekousen, been- en enkelstukken, verder 1e klas buik- en breukbanden met of zonder veer, closetstoelen, bidets; speciaal adres voor luchtringen, gummiwaren, verpleegartikelen, patentgeneesmiddelen en nog veel meer. Sondervan adverteert minimaal elke week in het Utrechts Nieuwsblad. Geleidelijk verschuift het assortiment van rubberwaren naar een drogisterijwinkel.

Pas in 1959 is er een verandering in de naam. Van Hygea verandert zij in Maison Joustra en nog later Parfumerie Joustra. Enige dochter Toeti Joustra-Sondervan heeft de winkel overgenomen, zij is met Lourens Joustra getrouwd. Toeti en Lourens krijgen twee zonen, maar een jaar na de geboorte van de jongste komt haar man in 1960 op 49-jarige leeftijd te overlijden. Toeti staat er alleen voor. Haar winkel en de kinderen vullen haar bestaan tot de verhuizing in 1967.

Sylvo Buderman heeft in de jaren tachtig zijn winkel CD verhuur Verlaine op dit adres geopend. Sylvo kende de muzieksmaak van zijn klanten en bracht ze naar voor hun nog nieuw uitgegeven muziek en artiesten. Het was altijd al sappelen, maar door het internet en met name de MP3 ’s verliest de winkel zijn bestaansrecht.

Foto van Sylvo Buderman,
Verlaine CD Verhuur in 1990 door C. Otten (HUA 402050)
Een fruithandel komt pas in de oorlogstijd op Wittevrouwenstraat 12 terug. Deze winkel van C.A. Tersteeg blijft tot in de jaren zestig gespecialiseerd in fruit en delicatessen. Het is ook het adres voor uw fruitmand, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw een veel gekochte attentie voor langduriger zieken of cadeau bij verjaardagen of andere feestelijkheden.

Nu is in het pand de Bakkerswinkel gevestigd, boven is het de keuken en in de ruime kelder staan de ovens. In 2013 is het pand verbouwd. StrandNL heeft het ontwerp gemaakt van het nieuwe interieur, met een verbinding naar het hoekpand. In het hoekpand met de Plompetorengracht is de originele bakkerswinkel met in de originele kelders gelegenheid voor een brunch, koffie, thee of lunch.

.